неділя, 28 квітня 2024 р.

День пам'яті Чорнобильської трагедії

 

     Сьогодні гімназисти 5-б класу провели годину пам'яті про чорнобильську катастрофу, яка впродовж багатьох десятиліть бентежитиме серця нащадків. Через поетичні читання діти долучилися до відгуків поетів про жахливі наслідки вибуху, хвилиною мовчання вшанували пам'ять про численні жертви....

четвер, 14 березня 2024 р.

Знайомство з Великим Кобзарем продовжується!

 14 березня учні класу взяли участь у гімназійному конкурсі читців поезії Т.Шевсенка. Декламування поезій- ще один крок до вшанування пам'яті Тараса, його животворної енергії...






понеділок, 4 березня 2024 р.

Шевченко у нашій душі....

 Розпочинаються заходи, присвячені 120 річниці від народження генія слова, великого Кобзаря Тараса Шевченка.

Учні 5-б розпочали ці дні інформаційною годиною "Живий Шевченко", проведену класним керівником. Важливо розуміти факти життя поета правильно!



середа, 21 лютого 2024 р.

Згадаймо і пам'ятаймо про героїв майдану!

 Сьогодні учні 5б класу відвідали читальний зал Заліщицької районної бібліотеки, де слухали історичну довідку про події Майдану і участь в них наших героїв, пом'янули загиблих героїв нашого міста й району. Діти не залишаються байдужими до книги, особливо, коли вони про трагічне і звитяжне минуле України.




понеділок, 5 лютого 2024 р.

День безпечного інтернету

 Сьогодні разом з учнями дискутували про безпеку в інтернет- просторі. Година спілкування з класним керівником виявила обізнаність учнів як споживачів інтернет ресурсів, гімназисти ділилися особистим баченням проблем сучасного цифрового світу, застереженнями і правилами...


четвер, 1 лютого 2024 р.

Пам'яті героїв Крут присвячується

 

    Сьогодні, 29 січня 2024 року, Україна вшановує 106-річницю героїчного бою молодих хлопців під Крутами. Далекого 1918 року гімназисти стали на захист Києва від більшовицької навали. Наймолодшому було лише 16 років. 

Радянська влада, як зараз Росія, хотіли захопити Київ. Наступ більшовиків військове командування України очікувало з полтавського напрямку. Туди кинули найбоєздатніші підрозділи, але наступ почався з іншого боку. Бій під Крутами відбувся вранці 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ.

Сили ворога були у декілька разів більшими (за різними даними, більшовиків було від 4 до 6-7 тисяч проти 300-600 українських бійців), але це не зломало молодих Героїв. Бій тривав кілька годин. Втрати більшовиків складали до 300 убитих, а ще поранені, полонені. Аби уникнути оточення, українським військам віддали наказ відійти, втім, частина студентів, яка брали участь у битві, потрапила в оточення. Вони вийшов на станцію Крути, яка вже була захоплена червоноармійцями. Близько 30 юнаків взяли у полон, катували, а потім стратили.

Виділена інформація важлива, щоб ви могли усвідомити нерівність протистояння. Але молоді вдалося затримати просування ворога і зберегти час для війська, яке прийшло на допомогу. Вшануймо пам'ять про героїв та їх подвиг хвилиною мовчання та молитвою!!!